Following Eugène #1: An Afternoon's Installation, 2015

The former Naval Bathing House, Skeppsholmen, Stockholm

A specially produced glitter carpet leads visitors up and into the pavilion towards the water. The piece is an invitation to literally follow in Eugène Jansson's (1862–1915), and countless other men's, footsteps and pass through what was the entrance to the naval bathhouse. The pavilion features in several of Eugène's figurative works and is possibly where he met Knut Nyman who became his lover and partner. Nils Santesson's photographs of the naked bathers might well have contributed to the evidence against him in his trial, and subsequent conviction, for homosexuality. Beyond its modest appearance the building is a significant yet overlooked landmark in Stockholm's queer history.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Following Eugène #2: An Evening's Walk, 2015

Walk lasting approximately 60 minutes over mixed urban terrain

Lead by Mr Dandy Blue the artist's walk is inspired by particular locations in Eugène Jansson's (1862–1915) Stockholm: his studio, his home, this landscape. The course of the walk presents the opportunity to consider the contemporary urban environment as a constellation of subjective, conceptual, physical and speculative propositions in cultural, historical and artistic contexts.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Ljusfältet, 31st October 2012

Årstafältet, Stockholm, Swede

Ljusfältet (Lightfield) was conceived and presented specially for this date and location. It was intended only to be seen in the darkness of Hallowe'en. Lit with floodlights brilliant sparkling light plays across the surface of over one hundred patchworked silver foil blankets as they ripple in the evening breeze. From a distance the piece appears to resemble an expanse of water reflecting the bright moon and starlight. As one approaches it the reality of the illusion becomes apparent - the pattern of the patchwork reveals itself and the artificial electric lighting becomes obvious.

The project included a discussion on the cultural and political roles of common land. The panel comprised: Lena From (Stockholm konst), Anna Hesselgren (artist), Stuart Mayes (artist), Niklas Svensson (City planning, Stockholm), and Karin Willén (artist and chair of the National Artists Association), chair Po Hagström (artist, curator, educator).

Publication designed and produced by Birgitta Adolfsson.

Commissioned by Wip:sthlm and Nätwerk Årstafältet, and made possible with the financial support of The City of Stockholm.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Play, 2010

Installation for MOCA London, UK

Play is made from VHS videotape taken from used gay pornographic video films. The mass of tape forms a wall or curtain that bisects the gallery. Individual lengths sometimes show evidence of stretching from excessive use of the pause, rewind, forward and play buttons. Exposing the videotape in this manner renders it useless and there is no sign of its content. However the shiny black surface reflects whatever is in front of it. It is a memorial to past technology, and to the pasts of those who watched it and those who made it. Visitors are invited to walk through the tape.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Go-Go, 2009

Installation for m2 Gallery, London, UK

Go-Go features two solar powered disco balls. The piece operates on continuous 24-hour cycles. As day follows night, solar panels charge batteries that illuminate disco balls that spin when the sun sets. The morning after the night before the balls hang still, the batteries re-charging for the next evening’s activity. Go-Go was conceived in response to the specific location of the gallery.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

untitled, 2009

Installation for Quay House, London, UK

Painted sculptures with joined recycled paper urinals were placed in the interior of Quay House. The installation was part of the London Open House 2009 architecture weekend.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Brief Encounter, 2008

Installation for Nordisk Kunst Plattform, Brusand, Norway

Brief Encounter features two model locomotives continuously running around circular tracks. Nordisk Kunst Plattform is an artist’s project space in a former train station. Brief Encounter was conceived especially for the space, combining site specificity with personal content. The show also included embroidered handkerchiefs.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Letter to John, 2008

Insert for Golden Rain
(Michael Petry project for On The Edge, Stavanger 2008)

Handwritten text on thermal paper ribbon sealed into one of 100 golden glass vessels for Michael Petry’s Golden Rain installation in Eigrøya Lighthouse, Egersund, Norway.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Janus, 2008

Site specific installation at 55 Leroy Street, London SE1

Visitors are invited to spy into the rooms above and below the exhibition. The room above is the office of the architects who are redeveloping the entire building. In the room below is junk left by various former tenants and businesses who have occupied the building.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Bed (for Quay House, m2 Gallery), 2009

Bed (for Crystal Palace), 2007

Live work, chalk drawing

The drawing has the same dimensions as the artist’s bed and is made at the same compass orientation. The drawing was made over four hours and then left. The drawing was erased by the weather and people walking over it.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
 
 

Untitled (Hidden Glory), 2006

Installation with spy hole in private garden shed

Visitors are invited to spy into the interior of a garden shed. Inside the shed are two domestic light bulbs.

 
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge
Artwork by Stuart Mayes - click to enlarge